Gminne Centrum Kultury i Rekreacji w Konopiskach w ramach projektu „Przekazanie lokalnych tradycji młodemu pokoleniu mieszkańców gminy Konopiska poprzez spotkania warsztatowe międzypokoleniowe” zrealizowało warsztaty po raz drugi w świetlicy w Korzonku.
Tym razem spotkanie miało charakter warsztatów kulinarnych, związanych ze zwyczajem pieczenia pączków i faworków w Tłusty Czwartek.Do świetlicy przybyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Jamkach-Korzonku pod opieką nauczycielek p. Beaty Korzonek i p. Magdaleny Kotowskiej.
Warsztaty rozpoczęły się od degustacji pączków upieczonych przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Korzonku: Teresę Pyrkosz, Barbarę Morzyk, Otylię Jabłońską, Ewę Klonek. Podczas degustacji zaproszony gość, Pani Barbara Herba (autorka książek o historii Gminy Konopiska) opowiedziała o zwyczajach i tradycjach „panujących” w okresie karnawału, którego zakończenie poprzedza Tłusty Czwartek, a kończy się Środą Popielcową. Kolejnym etapem były zajęcia praktyczne, na które uczniowie czekali z niecierpliwością.
Uczestnicy warsztatów przeszli do kuchni, gdzie pod kierunkiem „ekspertów kulinarnych” przystąpili do odmierzania składników i zarabiania ciast na pączki i faworki. Każdy uczeń miał możliwość czynnego włączenia się do prac. Obserwowali jak ciasto w ciepłym miejscu przy kuchni „rosło” przykryte ściereczką. Następnie ochotnicy przystąpili do wykrawania za pomocą szklanek - pączków i radełek - faworków. Gdy słodkości zostały już upieczone i posypane cukrem pudrem można była przystąpić do wspólnej degustacji. Uśmiechnięte buzie świadczyły o tym, iż wypieki były udane, wyrośnięte i pyszne w smaku.
Gminne Centrum Kultury i Rekreacji w Konopiskach serdecznie dziękuje Pani Barbarze Herba za przekazanie uczestnikom wiadomości na temat tradycji, członkiniom Koła Gospodyń Wiejskich z Korzonka za pomoc w przeprowadzeniu zajęć praktycznych w kuchni i uczniom wraz z nauczycielami za udział w warsztatach.
M. Łyszczarz/GCKiR